Sols caractéristiques de Châteauneuf-du- Pape (sable jaune et rouge, argile rouge et argile calcaire, galets roulés) avec une forte proportion de sables. Âge moyen des vignes +40 ans.
Cépages:
70 % Grenache provenant de Baratin, Chapouin,
15% Syrah provenant de Valori,
15 % Mourvèdre provenant de Grand Pierre, Mourre de Gaud
Viticulture :
La récolte se fait manuellement avec un double tri rigoureux à la vigne et à la cave.
Vinification :
vendange manuelle et tri au domaine par table vibrante, éraflage et foulage des raisins.
Vinification des Grenache et Syrah ensemble, le Mourvèdre à part.
La macération dure environ 2-3 semaines, remontages journaliers, délestages ou piégeages;
La fermentation malolactique en cuviers bois tronconiques ou en cuve inox.
Elevage:
Il se fait en cuviers bois tronconiques, en cuves inox, en demi-muids et en barriques.
CONSEIL DE SERVICE :
Autour de 16°C-18°C. Si possible, pensez à décanter le vin.
This has impeccable richness and ripeness, packed with dark berries and delivered in a seamless, dynamic palate. Long and delicious Châteauneuf here. Drink or hold.
93 Points – James Suckling – August 2018
The recently bottled (three weeks before my visit) 2016 Chateauneuf du Pape was surprisingly open. It features delightfully ripe Grenache fruit that hints at stone fruit and milk chocolate, ample weight on the plate and a supple, easygoing personality. It should drink well for the next decade.
91+? Points - - Joe Czerwinski – The Wine Advocate – August 2018
Features the dense, dark, ripe profile of the vintage, with a core of steeped currant, fig and boysenberry fruit, supported by a dense structure, notes of dark earth, tobacco and bitter cocoa, and a long finish that ripples with latent energy. Grenache, Syrah and Mourvèdre. Best from 2023 through 2037. 2,400 cases made, 500 cases imported.
94 Points – Wine Spectator – Wine Insider August 7th 2019